Anmeldelse · Barnebok · Bildebok · Fantasy · Smakebit

Snøhvit

snohvit

Denne boken bestilte jeg inn fra biblioteket ut i fra coveret, da jeg var nysgjerrig på tegnestilen. Og jeg elsker tegnestilen, den er sånn litt mørk, dyster og enkel.
Boken er illustrert av Benjamin Lacombe.
Eventyret er skrevet av brødrene Grimm, men oversatt av Finn Valgermo.
I denne anmeldelsen kommer jeg til å avsløre litt av handlingen, men går ut i fra det er greit da dette er et kjent eventyr. Jeg bare har fått reflektert litt mer over.

Dette er i grunn et eventyr vi alle kjenner, likevel ble jeg overrasket da jeg leste boka.
Historien er i grunn ganske barsk som barnebok, men det er i grunn de gamle eventyrene. Men det jeg i sær reagerte på er at Snøhvit kun er 7 år i starten av boka. Hvor gammel hun er når hun gifter seg vet vi ikke, da det står: «En lang tid lå Snøhvit i glasskisten (…)».

Men det jeg reagerte mest på er beskrivelsen av hvordan prinsen er i forhold til henne.
«- La meg få kisten, jeg betaler hva som helst!
Dvergene svarte: – Du får den ikke for alt gull i verden!
Da svarte kongesønnen: – Så la meg få den, jeg kan ikke leve foruten Snøhvit. Jeg vil elske og ære henne som min kjæreste.»
Seriøst. Han har bare sett henne ligge i kista og lest litt om henne på en tavle og plutselig kan han ikke leve uten henne. Hvilket forbilde er det for barna som leser haha
Verre blir det. Men først hva skjedde med true loves kiss.. Trodde Snøhvit ble vekket til live av et kyss, men det gjorde hun ikke. Hun datt ut av kista så eple i halsen løsna.
Hvilket kanskje i og for seg er bra, hvis hun nå bare er tenåring.
Men da hun våkner sier prinsen:
«- Du er hos meg! (..) Jeg elsker deg over alt på jord. Bli med til min fars slott og bli min brud.» Han har bare sett henne ligge i en kiste også elsker han henne over alt på jord. Ikke akkurat det jeg vil lære mine barn. At hvis du møter en mann som sier han elsker deg over alt på jord, uten å kjenne han. Gift deg med han.. Nei huff.. nå har jeg tolket litt for bokstavelig sikkert. Men synes likevel det er litt komisk å tenke på hva vi egentlig leser for barna våre. Jeg går ikke inn for sensurering som har kommet fram i senere tid. For vi tok ikke selv skade av disse historiene. Men må jo flire litt over de 🙂

Alt i alt har jeg gitt denne boka 5 ut av 6 stjerner

5stjerner

Boka står i barneavdeling, men vil si at denne boka ikke er for de yngste. Illustrasjonene er nok mer for de litt eldre barna, da det har en dyster undertone.
Illustrasjonene skiller seg også ut i og med at noen av tegningene er i farger og noen bare er rolig svart hvit tegninger.
Her ser dere noen små smakebiter fra boka:

snohvit-illustrasjoner

 

Har du lest denne boka? 
Hva syntes du om illustrasjonene? og hvordan eventyrene er skrevet??

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s