Uncategorized

Nordisk Barnebokkonferanse i Stavanger

Helt tilbake til 2-4 Februar i år hadde jeg min første tur til Stavanger, hvor jeg var med på NBBK (Nordisk Barnebokkonferanse), som jeg tror blir avholdt annet hvert år. Har lenge ønsket å dele litt fra konferansen med dere, men har ikke hat så mye overskudd til blogging på det siste. Men nå skal dere få høre litt om denne spennende konferansen.

Mandag 2 Februar IMG_2066.JPG Jeg reiste alene og hadde ingen intensjoner om hvordan dette kom til å bli. Satte meg på toget og sov nesten hele veien (6 timer) hehe Da jeg kom frem ble jeg møtt av huseieren av stedet hvor jeg skulle bo. Han visste meg vei hjem til seg selv, samtidig som han pekte og fortalte om Stavanger. Og samtidig guidet meg til hva jeg bare måtte se mens jeg var her. Veldig koselig 🙂 Ville finne et billig sted og bo og fant derfor rom hos en privat person. IMG_2048.JPGEtter jeg hadde kommet på plass. Gikk jeg ut for å se litt av byen. Reiste bort på Sølvbegeret Kulturhus for å registre meg. Og kl. 15 var jeg klar for Ibby treff. Dette så jeg veldig fram til da jeg aldri har hørt om IBBY + Nina Aalstad som var med og fortalte om det også er grunneleggeren bak NUBB, som jeg er en del av. Så det var utrolig koselig å endelig få treffe Nina. Møtte også et annet kjent ansikt Synne, som har bloggen: Lesehesten fra Sørlandet. Og ellers var det masse nye folk man minglet med. Blandt annet kom forfatter Amund Hestsveen bort og fortalte masse om boka si Flukten, samtidig som han snakket litt om fortsettelsen Øya, som nettopp har lansering i disse dager. Kjempe spennende å høre om og det var da jeg skjems skikkelig over ikke å ha rukket å lest boka enda 😦 Sorry Amund og Torborg, men jeg skal få lest den.. Den lå faktisk bokstavligtalt på nattbordet øverst i lesebunken, så spørrs om jeg ikke må få lest den i påska 🙂

Tirsdag 3. Februar

Tid for konferanse.. Big time.. Tirsdag var det fullt program. Tror jeg var i gang fra 9-21 ca. Og det var utrolig mye spennende på skjema. – Nordisk Barne og Ungdomslitteratur prisen. Hvor det ble snakket om selve prisen og komiteen. Med et fantastisk budskap om at bøkene burde oversettes til flere nordiske vinnere. Hvilket jeg er helt enig i 🙂 Øyvind Torseter, vinneren fra 2014. Fortalte om sin prosess ved det å illustrere en barnebok og vi fikk sett illustrerer fra boka han illustrerte, Brune skrevet av Håkon Øvreås. IMG_2023.JPG– Forfattermøte: Sanne Munk Jensen
Den danske forfatteren bak ungdomsboken Du og jeg ved Daggry, som ble skrevet i samarbeid med Glenn Ringtved. En bok de skrev sammen, uten å i det hele tatt ha møtt hverandre, kun via. skype møter. Du og jeg ved daggry er en bok jeg har lest og hatt mange samtaler omkring, men desverre ikke rukket å anmelde enda, men det kommer. Men det er en bok jeg har vært veldig usikker på hvem som er målgruppen til og derfor var det ekstra morsomt å få møte Sanne på konferansen og få sjansen til å spørre henne direkte. 🙂 Svaret var: passende for 9 klasse og oppetter, minimum 8 klasse, altså ca. 14 år og oppetter. Da det er en veldig barsk historie. Hun fortalte at de håpet boken vil ha en avskremmende effekt på ungdommen og tvinge fram masse følelser. Historien bak boken ble inspirert av en 12 år gammel artikkel om 2 gutter som begikk selvmord. Og for de som ikke kjenner historien handler den om et ungt par som har begått selvmord, deretter hører man historien via. hovedpersonen (jenta) som er død. Hun betrakter ting uten fra og man hopper i mellom fortid og nåtid. Det å ha en død forteller var mye mer effektivt, da det åpnet opp for mange muligheter og en allvitende forteller. Sanne fortalte også at de egentlig ikke ønsket å skrive om om narkomiljø, men egentlig ville fokusere på å skrive om utviklingen og karakterhistorienes utvikling. Noe jeg også syntes var spennende som hun fortalte om, var et prosjekt de hadde prøvd  på en skole i Danmark. Hvor boken ble kjøpt inn og lånt ut til elever i 8-9 kl og et sett til foreldrene av elevene. For at de skulle lese boken samtidig og snakke om den. Hørtes ut som en veldig god plan, da dette er en barsk bok, men samtidig med mange viktig temaer i seg. Så forhåpentlig gjør flere skoler det samme. IMG_2028.JPG– Mørke stemmer
Hvor forfatterne Amund Hestsveen, Sofia Nordin og Per Nilsson snakket om genren dystopi vs. utopi. Per Nilsson har skrevet boken Utopi og er en veldig kjent svensk forfatter med mange prise nominasjoner bak seg. Amund Hestsveen har gitt ut boken Flukten og Øya, skrevet sammen med Torborg Igland. Som har blitt nevnt som det store nye innenfor ungdoms dystopi. Spesielt ved denne boken er at den er oppbygget som en film, med korte kapitler for å få tenåringene vekk fra tv-seriene 🙂 Og full av spenning. Sofia Nordin, svensk forfatter bak barne/ungdomsboken Ett sekund om gangen. Som hun ikke selv ser på som en dystopi, men mere en historie om ensomhet i nåtiden. Verten under dette panelet var Terje Torkildsen som selv har skrevet bøker i dystopi genren, nemlig bøkene Dystopia.

IMG_2032.JPG– Mørke streker
Handlet om det å illustrere bildebøker med en dyster stemning. Her ble det snakket om bildebøker som ikke er beregnet for de aller minste, selv om det er de man forbinder med bildebøker. I panelet satt danske illustratør Lilian Brøgger, kjent som en av skandinavias mest produktive bokillustratører. Hun fortalte blant annet om bøkene Hullet i himlen, som hun både har skrevet og illustrert. Og Dagen vi drømte om, som hun har illustrert og Bjørn Arild Ersland har skrevet. I tillegg var også svenske Anna Höglund og norske Kaia Linnea Dahle Nyhus + Svein Nyhus (Kaia`s far) som var verten under denne samtalen. Anna fortalte om sin nye bok Dette snakker man bare med kaniner om, som er en bildebok, men går under kategori ungdomsbok, for unge 13 år og oppetter. Den handler om hypersensitive mennesker og er ment som en trøst. Kaia er bare 24 år gammel og har allerede illustrert 4 bøker. Hun fortalte blant annet om boken Krigen, som hennes mor har skrevet og hun illustrert. Det er en bildebok som handler om skilsmisse, sett fra et barns perspektiv, men hvor tegningene illustrerer ting relatert til krig. IMG_2036.JPG – En stemme for de stemmeløse
Her møtte vi forfatteren Simon Stranger, som har skrevet bøkene Barsakh, Verdensredderne og De som ikke finnes. Sammen med ham var to av hans oversettere, til språkene svensk og koreansk, hvor begge leste høyt på sine språk for oss.
Dette er bøker med svært viktig tema som dårlig arbeidsforhold, flyktninger, fattigdom osv..
Simon forteller han har skrevet bøkene for at folk skal våkne. Han mener ungdommen har engasjementet og viljen, men ikke evnen til å gjøre noe, mens det er omvendt med voksne. De voksne sitter inne med evnen til å gjøre noe, men ikke viljen og engasjementet.
Bøkene hans er solgt til 8 land.
Barsakh betyr vente sted, limbo, mellom himmel og helvete.
Han fortalte også hvor han hadde fått inspirasjonen til boken De som ikke finnes, de har han fått fra et avisutklipp fra 2006 om en drivende båt og fra hans egen erfaringer, hvor han har vært på tur med båt i et år, hvor de også drev rundt.
I tillegg forteller han at han ser seg selv i hovedkarakteren, Emilie.
Og han håper han har skapt en dokumenter med innlevelse.
Selv har jeg lest de tre bøkene og vil mene han har lykkes kjempe godt. Likte alle tre bøkene, men min favoritt er 2èren Verdensredderne. Bøkene kan også leses individuelt.

– Faktafyk
Er et nettmagasin www.faktafyk.no, som formidler faglitteratur og sakprosa for unge.
Her fikk man mange gode lesetips:
En tøff dag av Mark Owen
Hold fast av Samiel Massie 
Helgas Dagbok av Helga Weiss
Hitler min nabo av Edgar Feuchtwanger
Ut fra lesetipsene ser man at dette er bøker med tøffe tema. Faktafyk mener at ungdommen ikke liker bøker som er forenklet og barnslig, men heller lesere bøker som er tøffere, mer voksent og seriøst. Ting som kan forandre verden. 

IMG_2038.JPG– Panelsamtale: Undergang?
I dette panelet møter vi forsker Maria Nilsson, som har skrevet Teen Noir, som handler om mørket og dystopi genren i ungdomsbøker. Terje Torkildsen, forfatteren bak Dystopia (som kanskje kan betraktes som starten på norsk dystopi bølge for ungdom) og ungdomsskole elev Camilla Lundegaard. Samtalen ble styret av Jon Ewo, forfatter bak ungdomsdystopien 1920 og ca. 100 andre barne og ungdomsbøker.
Her snakket de generelt om hvorfor er det et drag mot dystopien og kom med diverse tips til bra lesestoff innenfor genren.
Definisjonen på dystopi er mørk fremtid.
Og de mener at i enhver dystopi finnes det en utopi.
Det ble også snakket om det med at Dystopia er dystopi, siden den finner sted i 2014. Men denne boken dystopisk i nærfremtid, ettersom den ble skrevet før 2014.
Bøker som ble anbefalt:
Memory of water av Emmi Itäranta (orginalt finsk)
Lord of the Flies av William Golding
Sist nevnte er vel en klassiker. Egner seg for gutter, da den handler om det å bli en mann, men også omhandler mobbing.
Ser frem til å få lest begge disse etter hvert. Da det var forfatternes favoritter innen genren.

Tirsdags kveld

IMG_2041.JPGPå kvelden var det tid for NUBB (Nordisk Ungdomsbokbloggere) sitt måntlig Skypemøte.
Men også mitt første ordentlig møte med noen av prosjektmedlemmene Nina Aalstad og Anna (HappenStancie) som var i Stavanger. Anna kom for å delta på den siste dagen av konferansen, hvor NUBB skal fram på scenen og snakke om prosjektet. Møte gikk kjempe bra og etter på reiste vi ned på festkveld med resten av folka fra konferansen. Hvor vi fikk bufeet og drikke. Fikk ikke snakket med så mange, men ble kjent med
Anna og det var kjempe koselig 🙂  

Onsdag 4. Februar 

Siste dag på konferansen og også dagen hvor NUBB skal snakke. Jeg ble spurt om å være med å fremlegge for NUBB så både Anna og jeg var ganske så nervøse. Og ettersom vi ikke skulle på scenen før kl 15, valgte vi å gå på sightseeing for å få tankene over på noe annet.

IMG_2065.JPGIMG_2064.JPG

Vi fikk sett både gamlestaden og fargegatan.. Eller hva plassene nå heter 😛 Pluss shoppa litt så klart. Jeg fikk også vært på sjokoladepiken og kjøpt varm kakao.. Den er ekstremt god kan jeg bare hilse å si 😀 og jeg har smakt mange forskjellig varme kakaoer og dette er en av de beste. Konfekten de har er også kjempe god, men litt dyr :/ Da kl. nærmet seg 14 gikk vi tilbake til Sølvberget Kulturhus for å mentalt forberede oss til å stå på scenen.. Mens vi hørte på Salla Simukka fortelle om snøhvit trilogien som etterhvert har blitt solgt til nermere 50 land. Men må innrømme jeg ikke fikk med meg så mye av hva hun sa, da jeg mest sto og kjente på magen som begynnte å bli skikkelig nervøs. For her var det mye folk.

NUBB 
Etterhvert ble det vår tur til å innta scena. Og det gikk over mine forventninger. Første jeg gjorde var å kikke ut over publikum. Tror jeg kom frem til at det var ca. 60 mennesker der. Deretter satt jeg og kikket ned og gulvet og tenkte.. Huff, kanskje jeg skulle forberedt hva jeg skulle sakt likevel. Men Nina la ut og fortalte litt kort om prosjektet og etterhvert fyrte hun noen spørrsmål til meg og Anna. Og helt uten videre tok jeg fram mikrofonen og begynte og plapre.. Tror hvis vi ikke kun hadde hat ca. 30 min å snakke på, kunne jeg sikkert fortsatt lenge. For nervøsiteten forsvant overraskende fort og jeg satt der å plapra..
Utrolig morsomt å få prøve. 🙂 Spesielt for en som har hat sceneskrekk i alle år og ikke turt å stå foran klassa på 20 stk og snakke, men plutselig sto og snakka foran 60 fremmede mennesker. Håper det fortsetter sånn 😛

NUBB er en side som blir drevet av en prosjektgruppe
(dengang var vi 7 personer, fra 3IMG_2056.JPG land + Grønland) Nå består prosjektgruppa av 11 personer fra 5 land + Grønland. Vi ønsker å dele nordisk ungdomslitteratur på tvers av landegrensene og vil dekke inn norsk, svensk, dansk, finsk og grønnlandsk litteratur. Etterhvert håper vi å få med litt islandsk, færøisk og samisk i tillegg. Vi tar alltid gjerne i mot boktips og tips om forfattere og bloggere fra disse landene. Da bloggen er republisering av ungdomsbloggernes egne blogginnlegg. Etterhvert ønsker vi å skape et samlingsnettverk for nordiske ungdomsbloggere og ungdomslitteratur i Norden.

Da fremleggelsen vår var over gikk jeg og Anna ut og spiste. Og gjorde oss klar til at hun skulle dra hjem på kvelden. Jeg tok tidlig kvelden og sto opp super tidlig dagen etter på, for å ta den lange togturen hjem igjen. Alt i alt var det utrolig spennende og jeg håper å kunne reise på flere lignende arrangement i fremtiden 😀

~MoonStar~

Reklamer

En kommentar om “Nordisk Barnebokkonferanse i Stavanger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s