Anmeldelse · Barnebok · Bildebok · Diverse skjønnlitteratur · Ungdomsbok

2 barne/ungdoms bildebøker

For 3 uker siden ca. var jeg på Nordisk Barnebok Konferanse, hvor jeg fikk med meg masse god tips til lesestoff i framtida. Og her er 2 av bildebøkene som ble nevnt under en av panelene. Et panel hvor illustratørene fortalte om det å illustrere spesielle og dystre bøker. Og må nok si at disse har et dystert preg over seg.
De blir begge omtalt som barnebøker, men jeg vil kanskje kalle dem mer barn/ungdom, da de inneholder mange inntrykk, følelser osv. som kanskje ikke er helt optimalt til de aller yngste, selv om den er bygget opp som en bildebok, hvilket vi som regel forbinder med helt små barn.

"Dagen vi drømte om" av Bjørn Arild Ersland

Tittel: Dagen vi drømte om
Forfatter: Bjørn Arild Ersland
Illustratør: Lillian Brøgger

I denne boka følger vi Lukas, Lalah og Adam som alle bor på et mottak. Her kommer det nye barn hver uke, mens andre slipper fri. Gjengen lurer veldig på om det ikke snart er deres tur til å forlate stede, men avskjeden blir hele tiden forskyvet av den strenge overordnede. Til sist får de en gledelig nyhet, de får lov å reise på en siste sjekk og etterfølgende forlate mottaket. Men den siste sjekken er ikke hva de forventer seg, ting tar en dyster vending i en nok så allerede mørk og trist hverdag.
Utrolig trist bok og jeg må innrømme jeg levde meg veldig inn i den, da jeg satt og leste høyt for meg selv. En liten detalj jeg beit meg fast i er at mitt i boken har det blitt illustrert feil. Det står at en av guttene holder Lalah i hånden, mens navnet er omvendt i forhold til hvem som er avtegnet (husker ikke hvem akkurat nå, men det var en ting som irriterte meg veldig), men nok også en detalj som et barn ikke vil legge merke til.
Bortsett fra det er det utrolig fine illustrasjoner, i en spesiell tegnestil med dystre grå, mørke toner hele veien igjennom.
Grunnet tegnefeilen, må jeg innrømme det trekker litt ned. Så jeg endte med å gi boka 4 ut av 6 stjerner.

Handlings messig håper jeg virkelig ikke at noen barn har det sånn i virkeligheten og må gå igjennom det disse barna måtte. Historien er forhåpentlig blitt voldsom gjort. For det tar en ganske dramatisk drei. Og slutningen var veldig fin og mystisk, den tenker jeg fortsatt over. 🙂

legg til på Bokelskere 

"Krigen" av Gro DahleTittel: Krigen
Forfatter: Gro Dahle
Illustratør: Kaia Dahle Nyhus

Denne boka er skrevet av en mor og illustrert av datteren. Dette er en bok jeg kunne gjenkjenne meg litt i, da den handler om skilsmisse. Skilsmisse set fra et barns perspektiv og blir metaforisk omtalt som krig, både språks messig og illustrasjons messig.
Men utrolig fint utført. Denne boka fortjener stor 5 ut av 6 stjerner.

Jeg levde meg veldig inn i den og skjønner godt tanke gangen bak metaforene.
Vi følger lille Inga som ikke har det så lett, når man plutselig skal ta hensyn til og bo to steder og samtidig være mellomledd for foreldrene + passe på sine småsøsken.
Alt i alt har jeg ikke så mye å si om denne boka annet en at jeg anbefaler den.
Men nok ikke som alene lesing for de minste. Dette er en bok som passer til å lese i fellesskap. Og er passende for både små og store. Små i den forstand at de ikke trenger føle seg alene og store i den forstand at de kanskje vil forstå hvordan en sånn situasjon påvirker barna i huset. osv.
Illustrasjonene er veldig spesielle, rett på og mørke. Men veldig passende på sit vis.
Dette er en bok jeg kommer til å kjøpe, da det for meg er et slags kunstverk, flott sammensatt. 🙂

legg til på Bokelskere

~MoonStar~

Reklamer

5 kommentarer om “2 barne/ungdoms bildebøker

 1. Jeg har lest Krigen, og ble satt ut av handlingen. Ikke en bok jeg ville tatt med i barnehagen eller bedt min sønn lese. Den var veldig sterk, så jeg tenker at en bør vite hva en gjør hvis en ber et barn lese boken. Jeg leste Gro Dahle sin Akvarium denne måneden, og likte den godt. Ersland sin bok høres sterk ut også 🙂

  Liker

  1. Enig.. Disse er ikke bøker du lar barnet lese alene.. 🙂 evt. Les først.. Og bedøm selv, barn er jonforskjellig.. Men de er veldig følelseslada

   Liker

 2. Jeg har lest Krigen og vet at den er plassert vekke fra andre billedbøker og inne på hylla for 5. – 7. klasse. Den er sterk og ganske tøff å lese.
  Dagen vi drømte om hadde jeg ikke fått med meg, men den skal jeg også lese 🙂

  Liker

  1. Det biblioteket jeg besøkte i går fant jeg den under barne bildebøker.. Mens mitt lokale bibliotek har den under faglitteratur for barn/ungdom. Jaa.. veldig sterk, men utrolig bra sammensatt syns jeg 🙂

   Du burde få med deg dagen vi drømte om, noe helt annet egentlig 🙂 men like tøff som den andre på et vis.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s